Orientalizing

Added byIN Periods  Save
 We try our best to keep the ads from getting in your way. If you'd like to show your support, you can use Patreon or Buy Me a Coffee.
added by

Oryantalizan Dönem. M.Ö. 8. yüzyıl Ege havzasında önemli gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Eski dönemlerden itibaren Anadolu’nun doğusu ve Önasya ile ilişkisi bulunan Batı Anadolu’da, özellikle doğu kökenli eserlerin görülmesi sanatta, kültürde ve ticaret hayatında önemli gelişmelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Doğulu üslupta pek çok eserin Batı Anadolu üzerinden Kıta Yunanistan’a kadar taşınması, özellikle İonia Sanatının ortaya çıkışında ve Hellen Sanatının şekillenişinde etkili olmuştur.

Geç Hitit, Urartu, Asur ve Fenike kökenli sanat eserleri giysiler, giysi kıvrımları, kemerler, saç stilleri gibi detaylarda öncülük etmişlerdir. Pegasus, Chimaira, Grifon gibi karışık mitolojik varlıkların betimlemelerine ilişkin öncüler yine Anadolu’nun güneydoğusunda Geç Hitit eserlerinden tanınmaktadırlar. Başta Aslan figürleri olmak üzere pek çok hayvan betimlemesinin esinlediği kaynağı yine Geç Hitit, Urartu, Asur eserlerinde aramak gereklidir. 

Geometrik dönemin sonundan Arkaik dönemin içerisine kadar uzanan zaman aralığı içerisinde Doğu kökenli sanat ürünlerinden esinlenilerek Doğulu uslüp ya da Oryantalizan stil olarak adlandırılan seramik türünün ortaya çıktığı bir dönem olan Oryantalizan dönemde özellikle Batı Anadolu’nun hayvan frizi stili Doğu Akdeniz havzasında yayılmaya başlamıştır. Hayvan frizi stilini taşıyan örnekler Batı Anadolu’da özellikle Miletos, Ephesos, Erythrai, Bayraklı, Phokaia, Klazomenai, Larissa, Pitane, Myrina ve Daskyleion gibi merkezlerde karşımıza çıkmaktadırlar. 

Oryantalizan stilli seramik örnekleri içerisinde aralarında çeşitli geometrik doldurma motiflerinin bulunduğu ve birbiri ardı sıra hareket eden aslan, panter, otlayan geyik figürlerinden oluşan frizlerle bezenmiş dinos, oinochoe, krater gibi kapların yanında geometrik bezeme ya da hayvan figürleri ile dekore edilmiş Oryantalizan stilli tabaklar da önemli yer tutarlar. M.Ö. 7. yüzyılın ikinci yarısına doğru ortaya çıkan kuşlu kâseler de dönemin en güzel eserleri arasında sayılırlar. 

Heykeltıraşlık eseri olarak bu dönemde çoğunlukla fildişi, bronz ya da pişmiş topraktan yapılmış küçük boyutlu heykelcik türünde eserlerle karşılaşılmaktadır. Bu eserlerin yanı sıra Oryantalizan etkili pişmiş topraktan insan başı biçimli protomlar da Fenike, Hitit, Asur ya da Urartu örneklerinden yola çıkılarak üretilmişlerdir. 

Mimarlık örnekleri açısından Oryantalizan dönemin içerisinde Anadolu’da araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre çok geniş ve lüks olmayan birkaç odalı taş temel üzerine kerpiçten yapılmış olan yapılar ev olarak kullanılmaktaydı. Evlerin önünde genelde bir avlu yer almaktaydı. Avlu hem aydınlatma hem de yemek pişirme işinin yapıldığı yerdir. Dinsel mimari yapıları arasında M.Ö. 7. yüzyılda Bayraklı ve Erythrai gibi merkezlerde tapınakların inşa edilmiş olduğu bilinmektedir.

http://www.tamsanat.net/yayinlar/sanattarihi.php?post=521Copied

0