Mezopotamya'daki Çivi Yazılı Tuğlalar Eski Jeomanyetik Alanın Gücünü Açıklıyor

TurkishArchaeology, History171 ReadShare

You can also read this article in English. Cuneiform Tablets in Mesopotamia Reveal the Strength of the Ancient Geomagnetic Field

Profesör Altaweel, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir makalenin ortak yazarı, "Eski Mezopotamya'da kronoloji anlayışı elde etmek için genellikle radyokarbon gibi tarihleme yöntemlerine güveniyoruz" dedi.

"Ancak tuğla ve seramik gibi en yaygın kültürel kalıntılar genellikle organik madde içermediklerinden kolayca tarihlenemez."

"Bu çalışma artık diğerlerinin paleomagnetizma kullanarak mutlak tarihlemeden faydalanmalarına imkan veren önemli bir tarihleme temel çizgisi oluşturmaya yardımcı oluyor."

Dünyanın manyetik alanı zamanla zayıflar ve güçlenir, bu değişimler manyetik alana duyarlı olan sıcak minerallere belirgin bir imza bırakır.

Çalışmanın yazarları, modern Irak ile örtüşen Mezopotamya'daki arkeolojik alanlardan gelen 32 adet kil tuğlada demir oksit minerallerinin gizli manyetik imzasını analiz etti.

Manyetik alanın gücü, binlerce yıl önce tuğlacılar tarafından ilk kez ateşlendiklerinde minerallere damgalanmıştı.

Yapıldıkları zamanda her tuğlaya hükümdarın adı yazılmıştı ve arkeologlar bunları muhtemel zaman aralıklarıyla tarihlendirdi.

Yazılı isim ve demir oksit tanelerinin ölçülen manyetik kuvveti birlikte, Dünya'nın manyetik alanının gücündeki değişikliklerin tarihsel bir haritasını sundu.

Araştırmacılar, MÖ 1050 ile 550 yılları arasında, tam olarak açıklanamayan nedenlerle Dünya'nın manyetik alanının modern Irak civarında alışılmadık derecede güçlü olduğu bir dönem olan Levant Demir Çağı jeomanyetik anomalisi'nin varlığını doğrulayabildi.

Anomalinin kanıtları Çin, Bulgaristan ve Azorlar kadar uzak yerlerde tespit edilmişti, ancak Orta Doğu'nun güney bölümünün kendisinden gelen veriler seyrekti.

Çalışmanın baş yazarı Wichita State Üniversitesi Profesörü Matthew Howland, "Eski eserleri manyetik alanın eski koşulları hakkında bildiklerimizle karşılaştırarak, eski zamanlarda ısıtılmış herhangi bir eserin tarihini tahmin edebiliriz" dedi.

Bilim insanları demir oksit tanelerini ölçmek için tuğlaların kırık yüzlerinden dikkatlice minik parçalar kopardılar ve parçaları hassas bir şekilde ölçmek için bir manyetometre kullandılar.

Bu veriler, Dünya'nın manyetik alanındaki değişiklikleri zaman içinde haritalandırarak, arkeologlara bazı eski eserleri tarihlemelerine yardımcı olacak yeni bir araç da sunuyor.

Ateşlenmiş eşyalara gömülü demir oksit tanelerinin manyetik kuvveti ölçülebilir ve daha sonra Dünya'nın tarihsel manyetik alanının bilinen kuvvetleriyle eşleştirilebilir.

Kralların saltanatları, bir eseri yalnızca birkaç yüz yıl içinde tarihlendiren radyokarbon tarihlemeden daha iyi çözünürlük sunan, yıllarca hatta on yıllarca sürüyordu.

Ekip ayrıca, MÖ 604-562 yılları arasında Nebuchadnezzar II döneminde alınan beş örneğin, Dünya'nın manyetik alanının nispeten kısa bir süre içinde dramatik bir şekilde değiştiğini ortaya koydu ve yoğunluktaki hızlı artışların mümkün olduğuna dair hipoteze kanıt ekledi.

Makalenin ortak yazarı, Scripps Okyanus Enstitüsü'nde araştırmacı Profesör Lisa Tauxe, "Jeomanyetik alan, yer bilimlerindeki en gizemli olaylardan biridir" dedi.

"Zengin Mezopotamya kültürlerinin iyi tarihlendirilmiş arkeolojik kalıntıları, özellikle belirli kralların isimlerinin yazılı olduğu tuğlalar, alan kuvvetindeki değişiklikleri yüksek zaman çözünürlüğüyle incelemek, onlarca hatta birkaç yıl içinde meydana gelen değişiklikleri izlemek için benzersiz bir fırsat sunuyor."

Source: https://www.sci.news/archaeology/cuneiform-inscribed-bricks-geomagnetic-field-mesopotamia-12543.html
 We try our best to keep the ads from getting in your way. If you'd like to show your support, you can use Patreon or Buy Me a Coffee.

Latest Other News

  • Finding the Roots of Religion in Human Prehistory
    Read more
  • Neolitik Dönem Avrupalı Çiftçiler 7.400 Yıl Önce Süt Kullandılar
    Read more
  • Great interest in online program on Turkey’s archaeological assets
    Read more
  • An Octagonal Planned Church is Being Unearthed in the Ancient City of Tyana
    Read more
  • Unique Roman signet ring engraved with horses found in Antalya
    Read more

Languages

Categories

Follow